Mükemmeliyetçilik Depresyon İçin Bir Yatkınlık Faktörü

22:44


Mükemmeliyetçilik Kaygı İçin Değil, Depresyon İçin Bir Yatkınlık Faktörü

Depresyon ve kaygı çoğunlukla birlikte anılan problemler. Bu sebeple bu iki psikolojik durum arasındaki ayırt edici faktörler sık sık tartışılıyor. Araştırmacılar bugüne kadar depresyon ve kaygı arasındaki ayrımı açığa kavuşturmak için pek çok kişilik özelliğini incelemiş bulunuyor. Mükemmeliyetçilik de bunlardan biri. Mükemmeliyetçiliğin bir alt türü olan kendi-odaklı mükemmeliyetçilik, kişinin sürekli kendini eleştirmesi ve kendine çok yüksek hedefler koymasıyla tanımlanıyor. Yeni bir araştırma ise mükemmeliyetçiliğin depresyon ve kaygı için bir yatkınlık faktörü olup olmadığını inceliyor.

Simon B. Sherry ve arkadaşlarının yaptığı bu araştırma sonucunda, kendi-odaklı mükemmeliyetçiliğin depresyon için bir yatkınlık faktörü olduğu görüldü. Yani kendine çok yüksek hedefler koyan ve başarısızlık durumlarında kendini sert bir şekilde eleştiren kişilerin depresyona yatkın olduğu görüldü. Ancak kaygı için aynı durum söz konusu değil. Sonuçlara göre kendi-odaklı mükemmeliyetçilik ve kaygıya yatkınlık arasında herhangi bir ilişki bulunmuyor.

Detaylar için kaynak Sherry, S. B., Richards, J. E., Sherry, D. L., & Stewart, S. H. (2014) Self-critical perfectionism is a vulnerability factor for depression but not anxiety: A 12-month, 3-wave longitudinal study. Journal of Research in Psychology, 52, 1-5.

KAYNAK

You Might Also Like

0 yorum

recent posts

Popular Posts