Psikiyatristler En Gerçekçi Psikopatı Bulabilmek İçin 400 Film Üzerinde Araştırma Yaptı

03:04

*Bu haber "Sıla Özgören" tarafından Türkçe'ye çevrilmiştir. Bu yazıyı yeniden yayınlamak ya da alıntı yapmak isterseniz lütfen bu sayfayı ve blogu kaynak olarak gösteriniz. Yazının orijinal versiyonu aşağıda yer almaktadır.

Sessiz Norman Bates senin tüylerini ürpertebilir ve ete susamış Hannibal Lecter tenini karıncalandırabilir. Ama bir grup psikiyatriste göre, bu adamlar, Hollywood'un en gerçekçi psikopatları değillerdir. Hatta, hiç psikopat bile olmayabilirler.

Kabaca tanımlayacak olursak, psikopatlar, merhametsizliğin ve şiddetin değişiklik gösteren bir kombinasyonudur. En uç noktadaki psikopatlar, bizlerin dişlerimizi fırçalarken hissettiğimiz bir duygu gibi duyguyla kurbanlarını yaralarlar, pişmanlık duymadan öldürürler. Bu "klasik" ya da "idiyopatik" psikopatlık diye bilinmektedir ama bazen bu bozukluk daha gizli olabilir, ille de şiddete yanaşmayan düzgün konuşan manipulatif kimseler gibi.

2014 yılında, Belçikalı Psikiyatri Profesörü Samuel Leistedt hangi film karakterlerinin bu özellikler ile en iyi özdeşleştiğini bulup ortaya çıkarmak istedi. Herhangi bir film tutkunun yapacağı gibi, arkadaşlarından 10'unu 3 yıl boyunca 400 film izlemek için yardıma çağırdı. Filmler, neredeyse bir asır boyunca, 1915'ten 2010'a kadar yayılmıştı. Ekip bütün filmleri izlemeyi bitirdiğinde, ellerinde 105'inin erkek olduğu 126 psikopat karakter mevcuttu.

Sonuçlandırdıkları analiz şudur:

En Gerçekçi Psikopatlar
  1. Anton Chigurh, İhtiyarlara Yer Yok/No Country for Old Men : Javier Bardem'in "İhtiyarlara Yer Yok" filmindeki karakteri, Leistedt ve meslektaşları tarafından klasik psikopat olarak tanımlanmıştır. Cinayeti olağanüstü normal bir şeymiş gibi karşılamış ve hiç irkilmeden onunla özdeşleşmiş olan tabancasını boşaltırken mükemmel derecede mutlu hissetmiştir. Leistedt söyle yazmıştır: "O, herhangi bir duyguya ya da hümaniteye karşı fiilen dayanıklıdır ve bunlara karşı koymaktadır."
  2. Hans Beckert, Bir Şehir Katilini Arıyor/M : 1931 Alman filmi olan M'deki Peter Lorre'nin çocuk katili karakteri, Leistedt'in ve meslektaşlarının gözlemlediği gibi, şu an bir çocuk predatörüne ait olduğu düşünülen özelliklerle somutlaşmıştır. Onların yazdığına göre "Lorre, ritüel bir şekilde çocukları katletme dürtüsüyle yanan dış görünüşte sıradan bir adam olarak görünen Beckert'i canlandırmaktadır". Çoğunluğun genelde sosyopat olarak nitelendireceği bu karaktere büyük olasılıkla Psödopsikopat tanısı konulacaktır. Karakterin vahşiliği, psikozu belirtmektedir.
  3. Henry Lee Lucas, Henry: Bir Seri Katilin Portresi/Henry: Portrait of a Serial Killer : Kaba bir tabirle, ülke genelinde işlediği yüzlerce cinayeti itiraf eden Texas'lı bir adam olan Henry Lee Lucas'ın gerçek hikayesine dayalı 1990 yılının filminde dehşet veren seri katilin kararsız hayatı kronolojik bir şekilde anlatılmaktadır. Leistedt, karakterin, ileriyi planlama beceriksizliğininin, karakterin çok çalkantılı olan özel hayatı ve kötü aile ilişkileriyle bağlantılı olduğunu ve bunun, onu ders kitaplarında işlenen bir idiyopatik psikopat yaptığını savunmaktadır. 

Gerçeklikle Bağdaşmayanlar
Patrick Bateman (Amerikan Sapığı/American Psycho), Gordon Gekko (Borsa/Wall Street), Norman Bates (Sapık/Psycho) ve Hannibal Lecter(Kuzuların Sessizliği/Silence of the Lambs) 'in aralarında yer aldığı çoğu ikonik psikopatlar ilginç veya korkutucu olabilir ama Leistedt ve ekibi bu karakterlerin özelliklerinin psikopat kalıbına pek uymadığını ileri sürmektedir.
Mesela, Norman Bates, psikopattan ziyade daha çok sanrısal veya psikotik gibi gözükmektedir. O, fantezi lütfundadır, gerçek dünya suçuna dahil olmamıştır.
"Bizim özel olarak ilgilendiğimiz konuda, görülüyor ki, gerçek bir klinik evrime rağmen, sinemadaki psikopatlık kurgusal kalmaktadır." diye makale yazarları belirtmiştir. "Popüler kurgulardaki psikopat canilerin çoğu, uluslarası ve evrensel öcü olarak tanımlanan "kötü adam arketipleri"ni hemen hemen yansıtmaktadır.".
Bir başka deyişle, aslında psikopatik karakterlerin az bir kısmı bir tanıyı haketmektedir. Geri kalanları, basitçe bizim çok-doğru-olmayan stereotipimize uymaktadır.

 Psychiatrists studied 400 movies to find the most realistic psychopath

The unassuming Norman Bates might creep you out, and the flesh-hungry Hannibal Lecter might make your skin crawl.
But according to one group of psychiatrists, these men aren't Hollywood's most realistic psychopaths.
In fact, they may not be psychopaths at all.
Psychopathy, loosely defined, is a varying combination of cold-heartedness and violence. The most extreme psychopaths kill without remorse, mutilating victims with as much emotion as you or I might brush our teeth.
This is known as "classic" or "idiopathic" psychopathy, but sometimes the disorder is more covert, like with manipulative smooth talkers who aren't necessarily violent.
In 2014, the Belgian psychiatry professor Samuel Leistedt wanted to find out which movie characters embodied those traits best.
So, as any film buff would, Leistedt called on 10 of his friends to help him watch 400 movies over the course of three years. The films spanned nearly a century, from 1915 to 2010. When the team finished watching all the films, they'd ended up with 126 psychopathic characters, 105 of whom were male.
Here's the breakdown they ended up with.

Most realistic psychopaths

1. Anton Chigurh, "No Country for Old Men"
Javier Bardem's character in "No Country for Old Men" is a classic psychopath, Leistedt and his colleagues conclude in their report. He approaches murder with an uncanny sense of normalcy, perfectly happy to empty his trademark bolt pistol without so much as a wince.

"He seems to be effectively invulnerable and resistant to any form of emotion or humanity," Leistedt writes.

2. Hans Beckert, "M"
Peter Lorre's child-killing character in the 1931 German film "M" embodies many of the traits that would now be thought of belonging to a child predator, Leistedt and his colleagues observe.

"Lorre portrays Beckert as an outwardly unremarkable man tormented by a compulsion to murder children ritualistically," they write. The character would most likely be diagnosed as a "pseudopsychopath," which many would more commonly refer to as a sociopath. His brutality also hints at psychosis.

3. Henry Lee Lucas, "Henry: Portrait of a Serial Killer"
Loosely based on the true story of Henry Lee Lucas, a Texas man who confessed to hundreds of murders throughout the country, the 1990 film chronicles the unstable life of a grisly serial killer.

Leistedt argues the character's inability to plan ahead, coupled with his turbulent personal life and poor family relationships, make him a textbook idiopathic psychopath.

The unrealistic 
More iconic psychopaths, including Patrick Bateman ("American Psycho"), Gordon Gekko ("Wall Street"), Norman Bates ("Psycho"), and Hannibal Lecter ("Silence of the Lambs"), may be entertaining or frightening, but Leistedt and his team argue their character traits don't quite fit the psychopath mold.
Norman Bates, for example, seems more to be more delusional — or psychotic — than psychopathic. He is at the mercy of a fantasy, not complicit in a real-world crime.
"In our specific topic of interest, it appears that psychopathy in the cinema, despite a real clinical evolution remains fictional," the authors write. "Most of the psychopathic villains in popular fiction resemble international and universal boogeyman, almost as 'villain archetypes.'"
In other words, only a minority of psychopathic characters actually deserve a diagnosis. The rest simply fit our not-so-accurate stereotype.

KAYNAK/SOURCE

 




You Might Also Like

0 yorum

recent posts

Popular Posts