CİNSEL KİMLİK VE CİNSEL GELİŞİM

21:03



Cinsel kimlik ‘bireyin kendi bedenini ve benliğini belli bir eşeylik içinde algılayışı, kabullenişi, duygu ve davranışlarında buna uygun biçimde yönelişidir’.

Çocuklar bir buçuk- iki yaş civarına geldiklerinde cinsel kimlik kavramları oluşmaya başlar. İki- üç yaşlarında kız ve erkek farkını anlarlar.

Cinsel kimliğin gelişmesinde biyolojik gelişim çok önemlidir. Cinsiyet organları ve hormonların da cinsiyete göre salgılanması cinsel kimliğin gelişmesi açısından önem taşır.

Çocuğun model alacağı ve uygun özdeşim kurabileceği birilerinin olması cinsel kimliğinin gelişimi açısından önemlidir. Çocuklar gelişip büyümeye devam ederken ailelerinden öğrendiği davranışları da taklit ederler. Bu yüzden çocukların yaptığı olumsuz şeylerden dolayı onları suçlamak yerine, evebeyn olarak kendi davranışlarınıza dikkat etmeniz daha olumlu sonuçlar doğurur.  Kız çocuğun anne, erkek çocuğun için baba ya da onların yerine geçebilecek modelin olması gereklidir.  Erkek çocuğu için baba figürünün evden sürekli uzakta olması,  tamamen olmaması veya uygun kişisel özelliklerinin olmaması çocuğun gelişimini olumsuz etkileyebilir. Çocuklar pasif, kendine güvensiz, aşırı sert olma gibi daha baskın kişisel özellikler gösterebilir.

Gelişimin her aşamasında cinsellik olduğu için, çocukların bu konuda merak ettikleri soruların olması çok normaldir. Çocuğun size sorduğu soruları geçiştirmek çocuğu tatmin etmez ve cevaplarını bulmak için başka yollar aramasına neden olabilir. Aynı zamanda çocuğa bu soruları sorduğu için suçlayıcı ve eleştirel tavırlardan kesinlikle kaçınılmalıdır. Çocuk sorduğu sorunun cevabını öğrenmek istediği için, çocuğun gelişim ve yaşına göre, çok ayrıntıya girilmeden, açık ve sade bir ifadeyle doğrular söylenmelidir.

Cinsel organlara olan ilgi çocuğun sağlıklı gelişimi olduğu gösterir. Çocuklarda on yaşına kadar mastürbasyon, gözetlemek, homoseksüalite, doğum ve seksüel merak gibi davranışlarının olması doğaldır. Bu davranışlar aşırı ve yineleyici olmadığı takdirde endişelenilecek bir durum yoktur.

Ailelerin bu süreçte yapması gerekenler için küçük notlar:
Çocuk doğduğu andan itibaren cinsel eğitim başlamalıdır. Çocuğun cinsiyetine uygun davranılmalıdır, çocukla oyun oynarken veya onu severken cinsel haz yaratacak durumlardan kaçınılmalıdır. Karşı cinsteki çocukların davranışları sürekli takdir edilip, çocuğa karşı cins gibi davranması özendirilmemelidir. Çocuğun kıyafetleri, saçı ve davranış biçimleri cinsel kimliğine uygun olarak yetiştirilmelidir.
                                                                                                             Psikolog- Aile Danışmanı
                                                                                                                      Fulden Yumru





You Might Also Like

1 yorum

  1. çağımız teknoloji çağı ve insanlar artık merak ettigi yada araştırmak istedigi hertürlü bilgiyi internette aratarak bilgi sahibi olabiliyorlar. fakat internette ki bilgilerin ne kadarının doğru ne kadarının yanlış olduğu belirsiz ve ne yazık ki çoğunluklada yanlış. herhangi bir konu hakkında bilgisi olmayan insan o konu üzerinde bilgi sahibi olmak istediğinde yanlış bilgilere ulaşabiliyor ve o bilgiler o insanı yanlış yere götürebiliyor. yazdığınız makaleden bu konu hakkında bilgi ve birikiminizin olduğu çok net anlaşılıyor. insanlara doğru bilgiler aşıladığınız için sizi tebrik ederim ve teşekkürü borç bilirim. bu tarz bilgiler hem ebeveynler hemde yeni nesil çocuklar için çok yararlı. yazılarınızın devamını bekliyorum,kendinize iyi bakın.

    YanıtlaSil

recent posts

Popular Posts